Relax fotel blog

Relax kanapé választás: hogyan szeretné használni a szobát, amelyikbe kanapét fog vásárolni?

2023.11.07 17:20
Relax kanapé választás: hogyan szeretné használni a szobát, amelyikbe kanapét fog vásárolni?

Amikor a nappali szoba kialakításáról van szó, érdemes átgondolni, a családtagokkal megbeszélni, hogy milyen funkciókra, hány fő leültetésével szeretnék a szobát használni. Mindezeket célszerű figyelembe venni, mikor kanapét tervez vásárolni.

Gondolja át, hogyan fogja használni a szobát, mielőtt eldönti, hogy milyen kanapét, milyen ülőgarnitúra összeállítást fog megvásárolni.

Relax kanapé lehajtható asztalkával

Amikor a nappali szoba kialakításáról van szó, érdemes átgondolni, a családtagokkal megbeszélni a következő kérdéseket: 

Hány ülőhelyre van szükségünk a szobában?
Hányan fogják használni ezt a teret? Konkrétan, hány ember naponta. Ne számolja bele az alkalmi nagy családi összejöveteleket, mint például a karácsony vagy a születésnap. Amint erre a kérdésre választ ad, az eldöntheti a helyiség elrendezését és a bútorok stílusát. 

Határozza meg, hogy milyen tevékenységekre kerül sor ebben a helyiségben?
A szobát elsősorban tévénézésre, szórakozásra, beszélgetésre vagy társasjátékozásra fogják használni? Alkalmanként a családja ebben a szobában fog uzsonnázni és koccintani?  

Ha formálisabb, elegánsabb szobát szeretne: a szimmetrikus (az egyik oldal a másik tükörképe) bútorelrendezés lenne a legjobb.

Ha inkább alkalmi, lazább vagy gyerekbarát stílust szeretne? Akkor fontolja meg az aszimmetrikus elrendezést.

Relax kanapék szimmetrikus elrendezése   Relax kanapé gyerekbarát elhelyezése

A megfelelő méretű relax ülőgarnitúra kiválasztásakor célszerű figyelembe vennie hogy hol fogja elhelyezni.
Mielőtt elindulna a Bemutatótermünkbe, szánjon időt arra, hogy mérlegelje a szobája méreteit és jellemzőit, ahol az új kanapét, ülőgarnitúrát elhelyezni tervezi.

Javasoljuk, hogy mérje le a helyet a szobában, ahol az ülőgarnitúrát tervezi elhelyezni. Győződjön meg róla, hogy figyelembe veszi az ablakokat, ajtónyílásokat, a radiátort és a kandallót. A mérés az egyetlen módja annak, hogy biztos legyen abban, hogy az ülőgarnitúra elfog férni a tervezett helyen. 

A méretek önmagukban nem feltétlenül elegendőek, vegye figyelembe a szobában az emberek mozgását is.
A jó forgalomáramlás lehetővé teszi a helyiség könnyű használatát és elérését. Vegye figyelembe, hogyan mozog a szobában, ahogyan benne él és áthalad rajta. Általában a forgalomáramlás a helyiség bejárati ajtajánál kezdődik, és egy másodlagos kijáratig vagy egy másik helyiségbe való belépésig tart.

A dohányzóasztalok vagy a zsámolyok olyan helyzetben legyenek, hogy ne vágják el vagy akadályozzák a mozgást. A kanapé és a középső asztal közötti ajánlott távolság legalább 45 centiméter legyen szabad térköz nélkül és körülbelül 90 centiméter legyen beleszámítva a szabad térközöket is. A kerekesszékesek számára kialakított családi szobában olyan helyet kell biztosítani, amely lehetővé teszi a kerekesszékesek mozgását. Lehetővé kell tennie azt is, hogy 360 fokban elfordulhassanak a székükben.

Relax kanapé dohányzó asztallal

Egy tipp a legtöbb téglalap alakú helyiségre: a bútorok leghosszabb darabját a leghosszabb falra célszerű elhelyezni. Ez az elhelyezés egy hosszú, keskeny szobában is jól működik.

Egy nappaliban, ahol a TV található, az emberek általában órákat töltenek ülve, amihez kényelmes, jó fejtámasszal rendelkező fotelre, mozis kanapéra van szükség. A TV néző szobába a jó választás az ülőgarnitúra relax funkciókkal.

Fontos méret, hogy a relax fotelt vagy a 3 személyes relax kanapét  milyen távol kell a falhoz elhelyezni, hogy a háttámal döntésekor a háttámla ne ütközzön bele a falba.
A "fal mellé állítható" rendszerű relax fotelek és relax kanapé ülések mechanizmusa a háttámla döntésekor az ülést előre csúsztatja, a háttámla felső éle közel egy függőleges síkban mozog. A "fal mellé állítható" rendszerű relax foteleket, relax kanapékat a faltól 10 - 20 cm távolságra helyezhetjük el. A hintáztatható és a felállást segítő fotelek esetében nics lehetőség arra, hogy a relax mechanizmus az ülést előre csúsztassa. A hintáztatható és a felállás segítő foteleket a faltól 25 - 40 cm távolságra kell elhelyezni.

Ha a nappaliban, ahol a TV található, relax fotelt, relax kanapét választ, akkor a fotel ill. a kanapé előtt szükség lesz a lábtartó számára helyre. A dönthető kanapék helyigényénél számításba kell venni, hogy ha kinyitjuk a lábtartót és ledöntjük a háttámlát, akkor a háttámla hátsó élétől milyen távolságra van a lábtartó külső éle.

Relax fotel lábtartó helyigénye

A kinyitott relax kanapé ülés vagy a kinyitott, ledöntött relax fotel lábtartó végének a minimális távolsága a faltól:
- legkisebb kinyitású fotel:           Tessin fotel 170 cm
- legkisebb kinyitású kanapé:      Voyager kanapé 168 cm
- legnagyobb kinyitású fotel:       Malone fotel 205 cm
- legnagyobb kinyitású kanapé:  Gilmore kanapé 180 cm

Nézze meg az alábbi példákat a különböző forgalmi mintaötletekhez.

Beszélgető sziget

Relax ülőgarnitúra beszélgető sziget

Beszélgető sarok

Relax ülőgarnitúra beszélgető sarok

Nappali szoba átmenő forgalommal

Relax ülőgarnitúra elhelyezése a nappaliban

Készítsen egy egyszerű alaprajzot és hozza el magával a Bemutatóterembe, hogy az eladó segíthessen Önnek megtalálni a megfelelő foteleket, kanapékat, az ülőgarnitúra legalkalmasabb szobába való illeszkedését.