Relax fotel blog

Relax kanapé választás: kanapék technikai jellemzői - előnyök és hátrányok

2023.10.30 17:57
Relax kanapé választás: kanapék technikai jellemzői - előnyök és hátrányok

Ismerje meg a relax kanapék technikai jellemzőit, hogy az Ön által tervezett felhasználási helyzethez a legelőnyösebbet tudja kiválasztani. A blogban sorra véve a relax kanapék technikai jellemzőit és áttekintjük az előnyöket, lehetséges hátrányokat. 

Relax kanapék felépítése, szerkezete

A relax kanapék a relax fotelek bázisán épülnek fel.
A relax kanapé szélső ülése megépítésekor az egyik oldalon elhagyásra kerül a fotel karfája.

Moduláris relax kanapé jobb oldali fotel

Moduláris relax kanapé jobb oldali fotel

A 3 személyes relax kanapék középső ülésén mindkét oldaláról elhagyásra kerül a fotel karfája.

Moduláris relax kanapé karfa nélküli betét fotel
Moduláris relax kanapé karfa nélküli betét fotel

A relax kanapék tulajdonképpen egymás mellé sorolt relax fotelekből épülnek fel.

2 személyes relax kanapé mechanizmusa

2 személyes relax kanapé mechanizmusa

 

Az egymás mellé sorolt relax ülések lehetővé teszik, hogy a kanapé üléseket már a gyártáskor külön csomagolják és a házhoz szállításkor az üléseket külön külön vigyük be a szobába. Különösen a kisebb lakások és a panel lakások esetén kedvező az ülésenkénti szállíthatóság.

3 személyes relax kanapé helyszínen szerelhető típus - Preston
3 személyes relax kanapé helyszínen szerelhető típus - Preston

Ülésekre bontva szállíthatók a következő relax kanapék:
- McPherson moduláris relax kanapék
- Gilmore full relax kanapé
- Preston full relax kanapé
- Tessin full relax kanapé

 

Kézi működésű vagy motoros mechanizmus?

A kézi működtetésű relax mechanizmus egyik változata a kallantyús kézi működtető mechanizmus. A relax kanapé szélső ülései oldalába süllyesztett kallantyú egy bowden segítségével a mechanizmus tengelyét átbillenti a holtpontján, majd az ülés lábtartó rugói a lábtartót vízszintes helyzetbe emelik. Ha a kallantyú meghúzásakor az ülésben hátra dőlünk, akkor a háttámla terhelése ellenében a bowdenes kallantyú a tengelyt nem tudja elmozdítani, a kallantyú eltörik. Ha bekövetkezik ez a kellemetlen eset, a webshopban illetve a Bemutatóteremben meg lehet vásárolni ezt a bodwenes kézikart. Ha a kallantyús relax ülésről fel szeretnénk állni, fel kell ülni, hogy a terhelést a háttámláról levegyük és a lábtartót a lábunkkal kattanásig a helyére kell nyomni.

Relax kanapé kézi kallantyú

Relax kanapé kézi kallantyú

A kézi működtetésű relax mechanizmus másik változata az amerikai megoldás: kézikaros relax mechanizmus. A relax kanapé szélső ülés oldalán található a mechanizmus tengelyére erősített kézikar. A kar meghúzásával elfordítjuk a tengelyt, tengely átbillen a holtpontján, majd az ülés lábtartó rugói a lábtartót vízszintes helyzetbe emelik. Ha a kézikar meghúzásakor a  relax kanapé ülésen hátra dőlünk, akkor a háttámla terhelése ellenében a kar a tengelyt nem tudja elmozdítani, a kar eltörik. Ha bekövetkezik ez a kellemetlen eset, a webshopban illetve a Bemutatóteremben meg lehet vásárolni ezt a TV fotel kézikart. Ha a kézikaros relax kanapé üléséről fel szeretnénk állni, fel kell ülni, hogy a terhelést a háttámláról levegyük, a kézikar előre húzásával és a lábtartó becsukás lábunkkal való segítésével a lábtartót kattanásig a helyére kell nyomni.

Előny 1.: A kézi működésű relax mechanizmusok előnye, hogy a kanapéhoz nem szükséges áram hozzávezetése.
Előny 2.: A kézi relax mechanizmussal készülő kanapék olcsóbbak.
Hátrány 1.: A kézi mechanizmusok működtetéséhez viszonylag erősebb fizikum szükséges. A kallantyús megoldásnál a lábtartót a lábunk magunk alá húzásával kell bezárni. (A kézikaros megoldás esetén viszont a karral segíthetjük a lábtartó bezárását is.)
Hátrány 2.: A kallantyús mechanizmusoknál előfordulnak meghibásodások. (Lásd feljebb.)

TV fotel kézikaros - Preston
TV fotel - kézikaros

A motoros relax ülőgarnitúrákban a motoros relax kanapék esetén egy kisméretű elektromos motor mozgatja a mechanizmus tengelyét. A kézi működtetésű relax mechanizmusok "darabos" mozgásával szemben a motoros relax üléseken a mechanizmust folyamatos, fokozatmentes mozgással nyitja és zárja a beépített elektromotor. Ha a motorosan állítható relax ülésről fel szeretnénk állni, a motort vezérlő gombot a lábtartó bezárásáig kell nyomni. Különösen a fal mellé állítható és a fekvő helyzetig dönthető ülések esetén tesz jó szolgálatot a motoros relax mechanizmus, amelyeknél a mechanizmus mozgatásához nagyobb erő szükséges. Ha a kanapét térbe szeretné állítani és zavaró lenne a kanapéhoz vezető elektromos kábel, a motoros kanapékhoz akkumlátor vásárolható.

Előny 1.: A lábtartó és a háttámla bármelyik közbenső pozíciójában megállítható a mozgató motor. Az elektromos relax mechanizmus a beállított pozíciót fixen megtartja.
Előny 2.: A relax ülés használata nem igényel különösebb fizikai erőkifejtést.
Hátrány: A motoros relax ülőgarnitúrák ára magasabb a kézi működésű változatokhoz képest.

Zsákrugós vagy poliuretán habos ülés párna?

Extra kényelmes ülés zsákrugókkal

Az amerikai relax kanapék dupla fémrugós szerkezettel készülnek. Az ülésszerkezet alapja szilárd fém keretre boltozatosan szerelt hullám rugók. A föléjük épített több mint 50 darab független textilzsákba elhelyezett fém tekercsrugó (zsákrugók) biztosítják, hogy az amerikai relax kanapé ülései szerkezete a testfelületen egyenletesen ossza el a terhelést, ezzel a legkényelmesebb üléskomfortot biztosítsa. A fémrugós szerkezet egyben a jó szellőzést is szolgálja.
A zsákrugós ülésfelületet vékony komfort gél réteg zárja. A komfort gél (gel-infused memory foam) a test alakjához rugalmasan idomuló, a terheléselosztást tovább finomító réteg. A komfort gél a NASA által az űrhajózási csomagolás számára kifejlesztett memória hab emberi kényelem orientáltan továbbfejlesztett változata, amely a gél töltet hatására a hőt jobban vezeti, ezzel is segítve, hogy az ülést tartósan használhassuk.
Az amerikai relax kanapé háttámla és a kartámasz párnáit erős műszálból fúvott vatta tölti ki. A laza, ám rugalmas vattapárna szintén jó légáteresztő.

Előny 1.: Az ülés acélrugói tartósak, 10 év után is megfelelő üléskomfortot biztosítanak.
Előny 2.: Az ülés fém szerkezete akadálytalan friss levegő áramlást, jó szellőzést biztosít.

Relax kanapé ülés zsákrugókkal
Relax kanapé ülés zsákrugókkal

Habszivacs ülés párna

Az európai gyártású kanapék ülésein keretre szerelt erős hullámrugók szolgálják az ülés feszességét, rugalmasságát. Az ülőfelület kényelmes puhaságát és a kárpit szövet feszessségét a nagy rugalmasságú műanyag hab párnázat biztosítja. A relax kanapé háttámla és a kartámasz nagy rugalmasságú PE golyókkal kerülnek feltöltésre, amelyek puha, kellemes támaszt nyújtanak.

Habszivacs üléspárna

Előny: A habszivacs ülés szerkezet kisebb költséggel gyártható, ami a relax kanapé árára kedvezően hat.
Hátrány: A műanyag hab idővel fárad, a méretét kissé megváltoztathatja. Ekkor szokták mondani, hogy kiülték a kanapét.