Relax fotel blog

Relax fotel választás: milyen kárpitot válasszak?

Relax fotel választás: milyen kárpitot válasszak?

Milyen relax fotel kárpitot válasszak?
Fontos döntés, amikor egy fotelt vásárol az otthonába. Vessük össze a bútorkárpitok előnyös és hátrányos jellemzőit.

Relax fotel kárpitok összevetése, előnyös és hátrányos jellemzőik

Tekintsük át, melyek a leggyakrabban használt bútorkárpitok,  és melyek azok a jellemezőik, amelyek befolyásolják a választásunkat.

Színskála

A szövet kárpitok a teljes színskálát lefedik a fehértől a vörösön át az éjfeketéig. A szövetek között nagy valószínűséggel megtalálható az a felületi minőség és az a szinárnyalat, amelyik a legjobban illeszkedik a helyhez, ahova a fotelt szánja. A kedvenc szinekből, például a barnából a szövetek nagyon sok árnyalatban állnak rendelkezésre. A fotelek oldalain az egyes szövet típusok kis képeire kattintva a képernyőn megnézheti a szövet teljes színválasztékát.
A bőr kárpitok színválasztéke kisebb, elsősorban a fekete - szürke és a barna színeket fedi le.

A jó átszellőzés fontos követelmény a bútorkárpitokkal szemben

A kényelmes fotel elvárt tulajdonsága, hogy az ülés és a háttámla jól átszellőzzön, ne izzadjunk rá az ülésre. A kényelmes TV fotel fotelek ülése és háttámla szerkezete alulról nyitott, hogy a szerkezeten a friss levegő átáramolhasson. Különösen az amerikai kényelmes fotelek zsákrugós ülés szerkezete és az erős műszálból fúvott vattával kitömött párnák segítik a fotel jó átszellőzését. A gondosan kiépített fotel szerkezet és a jól átszellőző kárpit együtt biztosítja a 24 órás komfort érzetet. A jól átszellőzött fotel 24 óra után is ugyanazt a kellemes meleg komfortérzetet biztosítja, mint amit a beleüléskor éreztünk.

Kopásállóság

A relax fotelek és kanapék kárpitozására kizárólag a jó kopástűrésű erős kárpitok alkalmasak.
A kopásállósság mértékegysége a Martindale. A Martindale értéke az a dörzsölésszám, amelyet a kárpit elvisel anélkül, hogy a látható kopás jeleit mutatná.
Az általunk forgalmazott relax fotelek kárpitjai kopásállósága az otthoni használatra szánt szöveteknél elvárt 50 000 Martindale értéket minden esetben felülmúlják - jó minőségűek.

Fontos szempont a költségek szintje

Általában nem utolsó választási szempont, hogy a mely kárpitok milyen mértékben határozzák meg a fotel, a kanapé árát, milyen összeggel terhelik majd meg az Ön pénztárcáját.

Szövet kárpitozású TV néző fotel - Tessin

Szövet kárpitozású TV néző fotel - Tessin

Szövet kárpitok áttekintése

Klasszikus bútorszövetek

A relaxációs fotel kárpitozására kizárólag a jó kopástűrésű erős műszálas szövetek alkalmasak. A relax fotel lábtartóval készül. A mozgó lábtartó és az ülés kárpitjai egymáson surlódnak - fontos, hogy a kárpit jó kopásállóságú legyen.

A Gilmore és a Tessin modelleknél választható egyik alapáras, poliészter műszálból készült bútorszövet a RAMOS.

Ramos szövet kárpit szinek

A klasszikus bútorszövetek vízlepergető és szennyeződéstűrő hatását növeli a teflonos impregnálás. Ilyen bútorszövet a Gilmore és Tessin modellekhez választható BRONX bútorszövet.

Hagyományos műszálas bútorszövetek előnyös tulajdonságai:

Ár: A műszálas szövetek jelentősen olcsóbbak, mint a valódi bőr, így gazdaságosabb választás lehet.
Jó légáteresztő képesség: A műszálas bútorszövet jobb légáteresztő, mint a bőr kárpit. Javítja a fotel, a kanapé ülés 24 órás komfortját.
Széles választék: Műszálas anyagokból sokféle szín, minta és textúra választható, így könnyen megtalálható a szoba meglévő berendezéséhez illeszkedő szövet.
Ápolás: Műszálas szövetek nem igényelnek különleges bőrápolást.
Állatbarát: Mivel nem valódi bőrből készülnek, a műszálas szövetek használata állatbarát alternatívát jelent.

A hagyományos műszálas bútorszövetek hátrányai:

Luxus érzet: A valódi bőr tapintása és megjelenése magasabb értékű, elegánsabb. Sokan a klasszikus eleganciája miatt bőr kárpitot választanak.
Érzékenység a hőre: Műszálas anyagok érzékenyek a hőre, és hő hatására könnyen gyűrődnek, túlzott hő hatására károsodnak, megolvadnak.

Microszálas bársonyok

A JÓBARÁTOK FOTEL vevői körében kedveltek a microszálas bársonyok, mert szép telített színekben választhatók, valamint puha, kellemes tapintásúak.
A microszálas bársonyokat abból a fajta műszálból készítik, amelyből a szemüvegtörlő kendők is készülnek. A finom szálak a vizet nem szívják be, a víz a szövet felületén cseppekben áll össze és lesöpörhető, lepereg. Ez a tuljajdonsága eredményezi, hogy a microszálas bársonyok jól tűrik a szennyeződéseket.

A Preston fotelekhez, kanapékhoz választható népszerű mikroszálas bársony az Utopia Velvet.

Mikroszálas bársony kárpit szinek - Utopia Velvet

A microszálas bársony bútorszövetek előnyös tulajdonságai:

Tartósság: A mikroszálas anyagok általában tartósabbak és ellenállóbbak a kopás, fakulás és szakadás ellen, mint a hagyományos bútorszövetek.
Szennyeződésállóság: A mikroszálas anyagok jobban ellenállnak a szennyeződésnek és könnyebben tisztíthatók.
Puhaság: A mikroszálas bársony kényelmesen puha tapintású, ami kellemes érzetet nyújt.
Színstabilitás: A mikroszálas anyagok egyik erőssége, hogy stabilan megtartják eredeti színüket, nem fakulnak olyan gyorsan, mint a hagyományos bútorszövetek.

Hátrányok:

Ár: A mikroszálas bársony szövetek általában drágábbak lehetnek, mint a hagyományos bútorszövetek.
Statikus feltöltődés: A mikroszálas anyagok hajlamosak a statikus elektromosság felhalmozódására, ami por és szennyeződés vonzásához vezethet.

Microfiber bútor kárpitok

A microfiber bútorkárpitok tömör, gyakorlatilag vízálló anyagok.
A microfiber bútorkárpitok gyártására microszálas anyagokat használnak fel. A gyártás során a microszálakat szövés nélküli módon kapcsolják össze. A szálakat nagyon sűrűn helyezik el a kárpit anyagában, ami létrehozza a microfiber anyagok vízálló tömörségét amellett, hogy a microfiber kárpitok puhák és simák.
A microfiber anyagokat ajánljuk a felállást segítő fotelekhez és a szoptatós fotelekhez.

Felállást segítő fotel microfiber kárpittal

Microfiber kárpittal kapható a Soddy felállást segítő fotel.

Előnyök:

Tartósság: A microfiber anyagok rendkívül tartósak és ellenállóak a kopásnak és szakadásnak. Ezért hosszú élettartammal rendelkeznek, és jól bírják a mindennapos használatot.
Szennyeződés elleni védelem: A microfiber kárpitok képesek ellenállni a foltoknak és a folyadékoknak, mivel a szálak közötti nagyon apró pórusok miatt nehezebb behatolnia a szennyeződésnek. Könnyű a tisztításuk és az ápolásuk.
Allergiabarát: Mivel a microfiber anyagok sűrű szálúak és kevés por és allergént tarthatnak magukban, ezért ideális választás lehet azoknak, akik allergiára hajlamosak vagy érzékenyek az allergénekre.
Kényelem: A microfiber kárpitok puha tapintásúak és sima felületűek.
Színválaszték: A microfiber anyagok széles színválasztékban elérhetők, így könnyen illeszthetők bármilyen lakberendezési stílushoz.

Hátrányok:

Elektrosztatikusság: A microfiber kárpitok hajlamosak az elektrosztatikus töltődésre, ami következtében vonzzák a port és a kisebb szennyeződéseket.
Ár: A microfiber kárpitok ára általában a bútorszövet árak felső kategóriájához illeszkedik.
Hőmérséklet érzékenység: Az alacsony légáteresztő képességük miatt, hasonlóan a bőr kárpitokhoz télen hidegnek érezzük a microfiber anyaggal kárpitozott fotelt, nyáron viszont ráizzadunk.

Bőr kárpitozású relax fotelek

A klasszikus bőr kárpit tartós, strapabíró, könnyen tisztítható, és ami nem elhanyagolható tulajdonsága, a bútornak klasszikusan magas presztízsű megjelenést kölcsönöz. Használat során a bőrön ráncok képződnek, melyek a fotelt patinásabbá, nemesebbé, egyedivé teszik. Ez főleg az ülésen és a kartámlákon mutatkozik.

A bőr kárpit a legellenálóbb és a legkönyebben tisztítható kárpit, amelyet a relax fotelek kárpitozásához használnak. Ezért ajánljuk a bőr kárpitozású relax foteleket mindazoknak, akik a lakásban együtt élnek kis kedvenceikkel, kutyájukkal, macskájukkal.

Háromféle bőrrel kínálunk bőr relax foteleket.

Valódi marhabőr kárpitozású fotelek, kanapék

A legtartósabb, a legellenállóbb bútor kárpit a valódi marhabőr. Két relax fotel típust ajánlunk valódi bőrrel többféle színben: a Gilmore és a Tessin modelleket.
A Gilmore és a Tessin modellekhez kínált valódi bőr kárpit kellemes, különlegesen lágy tapintású, kényelmes és meleg, amelyet a bőr enyhén nyitott pórusain keresztül létrejövő hőmérséklet kiegyenlítődés okoz. A valódi marhabőr bőr kárpit tartós, strapabíró, könnyen tisztítható, és ami nem elhanyagolható tulajdonsága, a bútornak klasszikusan magas presztízsű megjelenést kölcsönöz.

Valódi bőr kárpitozású TV fotel - Tessin

Valódi marhabőrrel kárpitozott TV fotel - Tessin

A valódi marhabőr bútorkárpit előnyei:

Elegáns megjelenés: A valódi marhabőr a luxus és elegancia érzetét kölcsönzi a bútoroknak. Az érintése is rendkívül kellemes, és a bőr természetes szépsége miatt kifejezetten teszetős.
Tartósság: A valódi marhabőr erős és strapabíró anyag, amely hosszú élettartamot biztosít a bútoroknak. Kevésbé hajlamos a kopásra és szakadásra, mint a bútorszövetek.
Könnyen tisztítható: A marhabőr könnyen tisztítható és karbantartható. Általában elég egy nedves ruhával letörölni a foltokat, és a bőr hosszú ideig szép marad.
Idővel javuló megjelenés: A marhabőr idővel patinásodik, ami tovább javítja a fotel, a kanapé egyedi megjelenését.

A valódi marhabőr bútorkárpit hátrányai:

Magas ár: A valódi marhabőr jelentősen drágább, mint a bútorszövetek.
Érzékenység a környezeti hatásokra: A marhabőr érzékeny a napfényre, a nedvességre és a hőmérsékletváltozásokra. Ha nem megfelelően ápolják, akkor elszíneződhet vagy felrepedezhet.
Hol hideg, hol meleg: A marhabőr télen túlzottan hideg lehet, és meleg időben viszont ráizzadunk.
Ápolás szükségessége: A marhabőr rendszeres ápolást igényel. Tisztítást és bőrzsírozást, hogy megőrizze a megjelenését és a tartósságát.
Nem vegán, illetve állatbarát: A valódi marhabőr a szarvasmarha levágásából származik, így taszítja a vegánokat és az állatvédőket.

Kompozit bőr kárpitozású fotelek

Az amerikai fotel gyártó cég futószalagokon, tömeggyártással dolgozik. A szabászgépeken való feldolgozáshoz kompozit bőrt alkalmaznak. A kompozit bőr valódi bőr erős bútorszövetre való feldolgozásával készül. A kompozit bőr kárpit megjelenése, illata, patinásodása és a tisztíthatósága, sőt, a gondozási igénye is hasonló a valódi marhabőrhöz.
Puha tapintású kompozit bőr kárpitozással amerikai gyártású wellness foteleket ajánlunk.

Bőr fotel - Naples

Kompozit bőr kárpitozású wellness fotel - Naples

Előnyös tulajdonságai:

Megjelenés: A kompozit bőr jó altarnatívát kínál mindazoknak, akik kedvelik a bőr kárpitozás kínálta klasszikus megjelenést.
Tartósság: A textilbőr kárpitok ellenállóbbak a kopásnak és sérüléseknek, mint a szövetkárpitok. Ezért hosszabb élettartammal rendelkeznek.
Tisztítás, vízállósság: A kompozit bőr a valódi bőr tisztíthatóságával, vízállóságával azonos tulajdonságú.
Ár: A kompozit bőr ára jelentősen kedvezőbb, mint a valódi marhabőr ára.

Hátránya:

Kevésbé lélegző, mint a szövet kárpitok.

Textilbőr kárpit

Több amerikai gyártású fotelt kínálunk textilbőr kárpittal. A wellness fotelek többsége (Anders, Palmer, Recharger) és a Voyager fekvőfotel elegáns megjelenésű, tartós textilbőr kárpittal készül.
Az amerikai gyártású textilbőr kárpitok megbízható, tartós anyagok. Majd 10 éve forgalmazunk amerikai relax ülőgarnitúrát textilbőr kárpittal és ezidáig nem kaptunk negatív visszajezést a vásárlóiktól.

Textilbőrrel kárpitozott amerikai fekvőfotel - Voyager

Textilbőrrel kárpitozott amerikai fekvőfotel - Voyager

Előnyös tulajdonságai:

Tartósság: A textilbőr kárpitok ellenállóbbak a kopásnak és sérüléseknek, mint a szövetkárpitok. Ezért hosszabb élettartammal rendelkeznek.
Tisztítás: Textilbőr könnyen tisztítható, mivel sima, vízálló felületének köszönhetően könnyen eltávolíthatók a foltok és a por.
Vízállóság: Mivel a textilbőr kárpitok vízlepergető tulajdonsággal rendelkeznek, ezek a kárpitok ellenállnak a nedvességnek, és vizes szivaccsal könnyen letörölhetők.
Ár és megjelenés: Textilbőr kárpitok megjelenésükben hasonlítanak valódi bőrhöz, de áruk kedvezőbb, gyakorlatilag a jó minőségű szövet kárpitok árával egyezik. Jó alternatívát kínálnak azoknak, akik szeretnék a bőr kínálta klasszikus megjelenést.
Allergén mentesség: Mivel textilbőrök nem tartalmaznak állati szőrt, nem okozhatnak allergiás reakciókat,  érzékenységet. Valamint környezetbarátabb gyártási folyamatokkal készülnek, mint a valódi bőr kárpitok.

Hátrányok:

Kevésbé lélegzőek, mint a szövet kárpitok.
Kevésbé kellemes tapintásúak, mint a valódi bőr.

A fentiekben ismertetett bútor kárpitok mindegyikével talál minta foteleket a JÓBARÁTOK FOTEL Bemutatóteremben.

Relax fotelek a Bemutatóteremben

JÓBARÁTOK FOTEL - AZ ÉRZÉS KÖRÜL ÖLEL!