Relax fotel blog

A relax fotel története

A relax fotel története

A már itthon is gyorsan terjedő relax fotelek története még a napóleoni Franciaországban kezdődött, majd a XX. században az amerikai fogyasztói társadalmat kiszolgáló bútoripar fejlesztette szinte tökéletes kényelmű ülőbútorrá.

A relax fotel története

Fekvőfotel - a kezdetek

Az amerikai találmánynak gondolt relax fotel, ahogyan ma ismerjük, valójában 1850 körül született, amikor a francia katonaság bevezetett egy fekvőágyat a tábori használatra, amely székként, heverőként és ágyként is szolgálhat. Hordozhatónak tervezték, acél vázzal és párnázott karfákkal. Az egyik ilyen relax fotel állítólag III. Napóleon – Bonaparte Napóleon francia császár unokaöccse – tulajdona volt, és bár sokkal kevésbé bonyolult volt, mint mai társaik, nagyon hasonlóan működött, mint a mai relax fotelek.

Napóleon III. relax fotelje

A ma ismert relax fotelek igazi előfutára az 1860-as években jelent meg. Ekkor mutatta be a világnak a 19. századi filozófus és tervező (és az Arts and Crafts mozgalom megalkotója), William Morris tervezőcége a Morris széket. Az eredeti Morris szék , amelyet Európában mutattak be, „a háttámlával és az üléssel ellátott, párnák elhelyezésére szolgáló rudakból készült, zsanéron mozgatva”. 1880-ban, néhány évtizeddel azután, hogy a Morris hintaszék piacra került, az emberek az állítható székeket fekvőszékként kezdték emlegetni.
Miután Európában sikert aratott, a Morris Chair frissített változata 1901 körül debütált az Egyesült Államokban. Több szögben dönthető háttámlája és kényelmes párnái tette a széket a középosztálybeli amerikaiak népszerű választásává.

Morris hintaszék

Az 1900-as évek elején a Foot's Adjustable Rest-Chair új termékként jelent meg a piacon. Dönthető volt a háttámlája, állítható a lábtartója sőt még a karfája is állítható volt. Különféle kiegészítőket adtak hozzá étkezéshez, olvasáshoz - a  tökéletes kikapcsolódás eszköze lett. Görgős talpa, vastag párnázata egyértelmű lépés a ma ismert relax fotelek felé.

Állítható szék

La-Z-Boy fotelek

Amerikában azután indult el igazána relax fotelek őseinek a térhódítása, hogy az amerikai unokatestvérek, Edward Knabush és Edwin Shoemaker 1928 - ban beadtak egy szabadalmat fekvő fapadra, és megalapították a La-Z-Boy céget.

La-Z-Boy fából készült csuklós szék
La-Z-Boy fából készült csuklós szék

A La-Z-Boy fotelek gyorsan elterjedtek – olyannyira, hogy Amerikában sokan egyszerűen La-Z-Boy-nak nevezik a relax foteleket. Mára szinte minden amerikai otthonban relax fotelek szolgálják a fárasztó nap után hazatérő családtagok kényelmét, pihenését.

A világ legkényelmesebb karosszéke
A világ legkényelmesebb karosszéke

Modern relax fotelek - fémszerkezetű relax mechanizmus alkalmazása

A modern relax fotelek atyja, Daniel F. Caldemeyer, az Indiana állambeli Evansville-i National Furniture Mfg. Co tulajdonosa fejlesztette ki 1959 - ben a mai relax fotelekben használt fémszerkezetű paralelogramma mechanizmust. A találmányát rakétafotelnek nevezete el és felajánlotta a NASA - nak használatra. A "rakétafotel" név Caldemayer kinetikai tudásán alapult, amelyet az Egyesült Államok légierejénél eltöltött katonai szolgálata során fejlesztett ki. A NASA a "rakétafotelt" használta a Mercury, Gemini és Apollo űrhajók üléseihez.

"Rakétafotel" a Space Shutlte kabinjában
"Rakétafotel" a Space Shuttle kabinjában

Miért ülnek kilövéskor az amerikai űrhajósok egy hátradöntött relax fotelben?
Egyszerű a magyarázat: a rakéta erőteljes gyorsulása által kiváltott extrém terhelés ebben a pozícióban oszlik el legegyenletesebben a gerinc mentén. Ez az egyenletes terhelés elosztás a relax fotelek kényelmének az egyik titka.

Nem sokkal azután, hogy a hogy a La-Z-Boy relax fotelek népszerűvé váltak, a versenytársuk, Edward Joel Barcalo megszerezte az engedélyt tudományosan összekapcsolt mozgószékek gyártására. A foteljeit Barcaloungers márkanéven árusította. Egyre több amerikai bútorgyár kezdett el modern relax foteleket gyártani, hogy maximális kényelmet biztosítsanak az otthonokban.

Barcaloungers összekapcsolt mozgószék
Barcaloungers összekapcsolt mozgószék

A népszerű relax fotelek megjelentek az amerikai filmekben is. A hosszú évekig népszerű - Magyarországon még a mai napig vetített - Jóbarátok sorozatban több epizódban is főszerepet kaptak Joy relax foteljei, amelyek konkrétan Barcaloungers - ek voltak.

Rosita háttámlája leesett - venni kellett egy újat
Rosita háttámlája leesett - venni kellett egy újat

Joy relax fotelje
Joy relax foteljei

A 2000 - es évekig a relax fotelek szinte kivétel nélkül kézi működtetésű mechanizmusokkal készültek.
A kézikaros relax fotelek a mai napig megmaradtak a kínálatban, mert nem igényelnek villamos áramot és ilyen módon térbe is helyezhetők, valamint olcsóbbak, mint a motoros relax fotelek.
A Jóbarátok Fotel kínálatában továbbra is megtalálhatók a kézikaros relax fotelek.

Kézikaros TV fotel - Daly

Kézikaros TV fotel - Daly

A mai high - tech relax fotelek többsége motoros relax mechanizmussal készül. A lábtartó emelésén és a háttámla döntésén felül kis elktromotor állítja a deréktámaszt és billenti a fejtámlát, az ülést és a háttámlát elektromos fűtés melegíti és vibrációs masszázs motorok zümmögése segíti a teljes ellazulást.

Wellness fotel - high - tech a nappaliban
Wellness fotel - high - tech a nappaliban

A JÓBARÁTOK FOTEL Bemutatóteremben meggyőződhet arról, hogy a mai relax fotelek tényleg kényelmesek!

Relax fotelek a Bemutatóteremben
Relax fotelek a Bemutatóteremben

Bemutatóterem címe:
1048 Budapest, Lóverseny tér 4.

Nyitvatartás:
Hétfő:          szünnap
Kedd:          14:00 - 18:00
Szerda:       szünnap
Csütörtök:   szünnap
Péntek:       14:00 - 18:00
Szombat:    10:00 - 16:00

Bemutatóterem nyitvatartási időben: 061 817 0545

Email:    fotel[kukac]jobaratokfotel.hu

Ügyfélszolgálat hétköznap és szombaton 10 - 18 között: 0630 986 3713