Relax fotel blog

Relax fotel választás: fotelek technikai jellemzői - előnyök és hátrányok

Relax fotel választás: fotelek technikai jellemzői - előnyök és hátrányok

A relax fotelek technikai jellemzői más és más felhasználási helyzetben lehetnek előnyösek vagy hátrányosak. Sorra véve a relax fotelek technikai jellemzőit tekintsük át a használatuk előnyeit illetve hátrányait. 

Fotelek szerkezete

Egy fotel akkor válik relax fotellá, ha integrálja a felemlhető lábtartót és a dönthető háttámlát.
A relax fotel kényelmes fotel lábtartóval.
A relax fotel lábtartót és a relax fotel háttámlát a relax mechanizmus mozgatja.

Relax fotel motoros mechanizmusa

Relax fotel motoros mechanizmusa

A relax fotelek alapvetően két darabból állnak: ülés és háttámla.
Az ülésbe kerül beépítésre a relax mechanizmus.
Az ülés gyakorlatilag karfa magasságú bútordarab.
Mivel az ülés a csomagban külön van, ezért a szobába a fotel két darabban vihető be. Az ülést oldalt fordítva gyakorlatilag a karfa magasságának megfelelő szélességű ajtón bevihetjük.

Relax fotel csomagolásból kibontva

Relax fotel csomagolásból kibontva

A relax mechanizmus háttámla tartó rúdjaihoz csatlakozik a háttámla.

Relax fotel háttámla felszerelése

Relax fotel háttámla felszerelése

Az egyszerű TV fotel háttámlája egy minden mechanizmus nélküli egyszerű bútordarab. Ezért kis súlyú, könnyen mozgatható darab.
A több funkciós fotelek háttámlája viszont motoros deréktámasz és motoros háttámla mechanizmust, valamint vibrációs vagy légpárnás masszírozó berendezést és fűtő párnát tartalmazhat. Ezek a háttámlák 15 - 20 kg súlyu darabok.

Wellness fotel háttámla kábelek csatlakoztatása

Wellness fotel háttámla kábelek csatlakoztatása

 

Kézi működésű vagy motoros mechanizmus?

A kézi működtetésű relax mechanizmus egyik változata a kallantyús kézi működtető mechanizmus. A relax fotel oldalába süllyesztett kallantyú egy bowden segítségével a mechanizmus tengelyét átbillenti a holtpontján, majd a relax fotel lábtartó rugói a lábtartót vízszintes helyzetbe emelik. Ha a kallantyú meghúzásakor a fotelben hátra dőlünk, akkor a háttámla terhelése ellenében a bowdenes kallantyú a tengelyt nem tudja elmozdítani, a kallantyú eltörik. Ha bekövetkezik ez a kellemetlen eset, a webshopban illetve a Bemutatóteremben meg lehet vásárolni ezt a bodwenes kézikart. Ha a kallantyús relax fotelből fel szeretnénk állni, fel kell ülni, hogy a terhelést a háttámláról levegyük és a lábtartót a lábunkkal kattanásig a helyére kell nyomni.

TV fotel kézi kallantyú

TV fotel kézi kallantyú

A kézi működtetésű relax mechanizmus másik változata az amerikai megoldás: kézikaros relax mechanizmus. A relax fotel oldalán található a mechanizmus tengelyére erősített kézikar. A kar meghúzásával elfordítjuk a tengelyt, tengely átbillen a holtpontján, majd a relax fotel lábtartó rugói a lábtartót vízszintes helyzetbe emelik. Ha a kézikar meghúzásakor az ülésen hátra dőlünk, akkor a háttámla terhelése ellenében a kar a tengelyt nem tudja elmozdítani, a kar eltörik. Ha bekövetkezik ez a kellemetlen eset, a webshopban illetve a Bemutatóteremben meg lehet vásárolni ezt a TV fotel kézikart. Ha a kézikaros relax fotelből fel szeretnénk állni, fel kell ülni, hogy a terhelést a háttámláról levegyük, a kézikar előre húzásával és a lábtartó becsukás lábunkkal való segítésével a lábtartót kattanásig a helyére kell nyomni.

Előny 1.: A kézi működésű relax mechanizmusok előnye, hogy a fotelhez nem szükséges áram hozzávezetése.
Előny 2.: A kézi relax mechanizmussal készülő fotelek olcsóbbak.
Hátrány 1.: A kézi mechanizmusok működtetéséhez viszonylag erősebb fizikum szükséges. A kallantyús megoldásnál a lábtartót a lábunk magunk alá húzásával kell bezárni. (A kézikaros megoldás esetén viszont a karral segíthetjük a lábtartó bezárását is.)
Hátrány 2.: A kallantyús mechanizmusoknál előfordulnak meghibásodások. (Lásd feljebb.)

Kézikaros TV fotel - Preston

Kézikaros TV fotel - Preston

A motoros relax fotelek esetén egy kisméretű elektromos motor mozgatja a mechanizmus tengelyét. A kézi működtetésű relax mechanizmusok "darabos" mozgásával szemben a motoros relax fotelekben a mechanizmust folyamatos, fokozatmentes mozgással nyitja és zárja a beépített elektromotor. Ha a motorosan állítható relax fotelből fel szeretnénk kelni, a motort vezérlő gombot a lábtartó bezárásáig kell nyomni. Különösen a fal mellé állítható és a fekvőfotelekben tesz jó szolgálatot az elektromos relax mechanizmus, amelyeknél a mechanizmus mozgatásához nagyobb erő szükséges. Ha a fotelt térbe szeretné állítani és zavaró lenne a fotelhez vezető elektromos kábel, a fotelekhez kapható akkumlátor.

Előny 1.: A lábtartó és a háttámla bármelyik közbenső pozíciójában megállítható a mozgató motor. Az elektromos relax mechanizmus a beállított pozíciót fixen megtartja.
Előny 2.: A fotel használata nem igényel különösebb fizikai erőkifejtést.
Hátrány: A motoros fotelek ára magasabb a kézi működésű változatokhoz képest.

A motoros relax fotelek újabb modeljei kapcsoló paneljén zöld jelzőfény mutatja, hogy a fotel elektronikája áram alatt van.
A motoros relax fotelek újabb modeljei kapcsoló paneljén USB töltő aljzat található. A normál méretű USB aljzatba bedugva a töltő kábelt tölthetjük a mobiltelefonunkat, a tabletet, esetleg a notebook - ot.

Motoros relax fotel motor kapcsoló USB porttal

Motoros relax fotel motor kapcsoló USB aljzattal

Zsákrugós vagy poliuretán habos ülés párna?

Extra kényelmes ülés zsákrugókkal

Az amerikai fotelek dupla fémrugós szerkezettel készülnek. A fotel ülésszerkezet alapjai szilárd fém keretre boltozatosan szerelt hullám rugók. A föléjük szerelt több mint 50 darab független textilzsákba elhelyezett fém tekercsrugó (zsákrugók) biztosítják, hogy az amerikai relax fotel ülésszerkezete a testfelületen egyenletesen ossza el a terhelést, ezzel a legkényelmesebb üléskomfortot biztosítsa. A fémrugós szerkezet egyben a jó szellőzést is szolgálja.
A zsákrugós ülésfelületet vékony komfort gél réteg zárja. A komfort gél (gel-infused memory foam) a test alakjához rugalmasan idomuló, a terheléselosztást tovább finomító réteg. A komfort gél a NASA által az űrhajózási csomagolás számára kifejlesztett memória hab emberi kényelem orientáltan továbbfejlesztett változata, amely a gél töltet hatására a hőt jobban vezeti, ezzel is segítve, hogy az ülést tartósan használhassuk.
A háttámla és a kartámasz párnáit erős műszálból fúvott vatta tölti ki. A laza, ám rugalmas vattapárna szintén jó légáteresztő.

Előny 1.: Az ülés acélrugói tartósak, 10 év után is megfelelő üléskomfortot biztosítanak.
Előny 2.: Az ülés fém szerkezete akadálytalan friss levegő áramlást, jó szellőzést biztosít.

Amerikai fotel ülésében zsákrugók

Amerikai fotelek ülésében zsákrugók

Poliuretán habos ülés párna

Az európai gyártású fotelekben keretre szerelt erős hullámrugók szolgálják az ülés feszességét, rugalmasságát. Az ülőfelület kényelmes puhaságát és a kárpit szövet feszessségét a nagy rugalmasságú poliuretán hab párnázat biztosítja. A háttámla és a kartámasz nagy rugalmasságú PES műszálból készült vattával kerülnek feltöltésre, amelyek puha, kellemes támaszt nyújtanak.

Habszivacs ülés párna

Habszivacs ülés párna

Előny: A poliuretán hab párnás ülés szerkezet kissebb költséggel gyártható, ami a fotel árára kedvezően hat.
Hátrány: Idővel öregszik, nem tudja már visszanyerni az eredeti alakját.