Relax fotel blog

Relax kanapé választás: ismerje meg a 2 személyes relax kanapék változatait!

Relax kanapé választás: ismerje meg a 2 személyes relax kanapék változatait!

A nappali bebútorozásánál az egyik szokásos darab a 2 személyes kanapé. Az extra kényelmes TV fotel megkedvelését követően természetes a kérdés: a két személyes kanapé is lehet relax funkciós? Létezhet 2 személyes relax fotel? Jó hír a lakberendezési tervezők számára: igen, a JÓBARÁTOK FOTEL kínálatában széles választékból keresheti meg legjobban megfelelő 2 személyes relax kanapét.

2 személyes relax kanapék - 2 személyes relax fotelek

A 2 személyes relax kanapét néha 2 személyes relax fotelnek hívják, ami tulajdonképpen nem tévedés, hiszen a kétszemélyes relax kanapék két relax fotel egyesítésével keletkeznek. A 2 relax fotel egymás felé néző karfáit elhagyják és a két fotelt vagy egy szerelő létravázon egyesítik, vagy az önálló foteleket kapcsoló elemekkel kapcsolják össze. A 2 személyes relax kanapé mindkét ülésén - egymástól függetlenül - emelhető a lábtartó, dönthető a háttámla.

Ha a kanapénak nincs egyéb relax funkciója, Pl. hintázás, fekvő helyzetig dönthető háttámla, akkor általában fal mellé állítható relax mechanizmussal készül. A háttámla döntésekor a mozgató mechanizmus az ülést csúsztatja előre, a háttámla hátsó éle gyakorlatilag függőleges síkban mozog. A megoldás azt eredményezi, hogy a kanapét a faltól csupán 10 - 15 cm távolságra lehet állítani.
A 2 személyes relax kanapé vásárolható kézi működtetésű relax mechanizmussal, vagy motoros relax mechanizmussal.

A 2 személyes kanapék szélessége 150 - 192 cm.
A legkisebb a 150 cm széles Preston 2 személyes relax kanapé.
A legszélesebb a McPherson 2 személyes kanapé (192 cm), amelynek az ülőfelületei extra szélesek (75 cm).

Relax kanapé - 2 személyes Preston

Ajánljuk a választékunk legkisebb helyet elfoglaló tagját, a Preston 2 személyes relax kanapét.

2 személyes mozis relax kanapék

A kétszemélyes relax kanapék néhány modellje a két ülés közé beépített italtartós betéttel is kapható. Az italtartós betét elem kárpitozott fedéllel záródó tároló ládikájába betehető az olvasott köny és a TV távirányítója.
Az italtartós relax kanapé mindkét ülésén - egymástól függetlenül - emelhető a lábtartó, dönthető a háttámla.
Ha a kanapénak nincs egyéb relax funkciója, Pl. fekvő helyzetig dönthető háttámla, akkor általában fal mellé állítható relax mechanizmussal készül. A háttámla döntésekor a mozgató mechanizmus az ülést csúsztatja előre, a háttámla hátsó éle gyakorlatilag függőleges síkban mozog. A megoldás azt eredményezi, hogy a kanapét a faltól csupán 10 - 15 cm távolságra lehet állítani. A kétszemélyes mozis relax kanapé kérhető kézi működtetésű relax mechanizmussal, vagy motoros relax mechanizmussal.

A kétszemélyes mozis kanapék szélessége 187 - 222 cm.
A legkisebb a 187 cm széles Tessin mozis kanapé.
A legszélesebb a McPherson mozis kanapé (222 cm), amelynek az ülőfelületei extra szélesek (75 cm).

Mozis kanapé Tessin

Ajánljuk a Tessin mozis kanapét - komfortos, praktikus, mutatós.

2 személyes relax kanapék működtető mechanizmus változatai

A kézi működés előnyei:
- egyszerű használat
- kedvező költség
- szállításnál előny a kisebb szerkezeti súly

Kézi kallantyús mechanizmus

A kézi működtetésű relax mechanizmus egyik változata a kallantyús. A kanapé ülései oldalába süllyesztett kallantyú egy bowden segítségével a mechanizmus tengelyét átbillenti a holtpontján, majd az ülés lábtartó rugói a lábtartót vízszintes helyzetbe emelik. Ha a kallantyú meghúzásakor az ülésen hátra dőlünk, akkor a háttámla terhelése ellenében a bowdenes kallantyú a tengelyt nem tudja elmozdítani, a kallantyú eltörik. Ha bekövetkezik ez a kellemetlen eset, a webshopban illetve a Bemutatóteremben meg lehet vásárolni ezt a bodwenes kallantyút. Ha a kallantyús relax kanapé üléséről fel szeretnénk állni, fel kell ülni, hogy a terhelést a háttámláról levegyük és a lábtartót a lábunkkal kattanásig a helyére kell nyomni.

Kézi működésű relax kanapé kallantyú
Kézi működésű relax kanapé kallantyú

Kézikaros mechanizmus

A kézi működtetésű relax mechanizmus másik változata a kézikaros. Az ülés oldalán található a mechanizmus tengelyére erősített kézikar. A kar meghúzásával elfordítjuk a tengelyt, tengely átbillen a holtpontján, majd az ülés lábtartó rugói a lábtartót vízszintes helyzetbe emelik. Ha a kézikar meghúzásakor az ülésen hátra dőlünk, akkor a háttámla terhelése ellenében a kar a tengelyt nem tudja elmozdítani, a kar eltörik. Ha bekövetkezik ez a kellemetlen eset, a webshopban illetve a Bemutatóteremben a relax bútorokhoz meg lehet vásárolni ezt a kézikart. Ha a kézikaros relax kanapé üléséről fel szeretnénk állni, fel kell ülni, hogy a terhelést a háttámláról levegyük, a kézikar előre húzásával és a lábtartó becsukás lábunkkal való segítésével a lábtartót kattanásig a helyére kell nyomni.
Kézi működésű relax kanapé kézikar
Kézi működésű relax kanapé kézikar

Motoros relax kanapé mechanizmus

A motoros működés előnyei:
- nem szükséges erőkifejtés a lábtartó zárásához
- a motoros mechanizmus a közbenső lábtartó - háttámla helyzetekt is fixen megtartja

A motoros relax kanapék esetén egy kis elektromos motor mozgatja a mechanizmus tengelyét és fokozatmentesen emeli a lábtartót. A motoros működés egyik előnye, hogy a lábtartó bármelyik közbenső pozícióban megállítható, a motoros mechanizmus a beállított pozíciót fixen megtartja. Ha a motorosan állítható ülésről fel szeretnénk kelni, a motort vezérlő gombot a lábtartó bezárásáig kell nyomni. A kapcsoló paneljén zöld jelzőfény mutatja, hogy a kanapé elektronikája áram alatt van. A motoros relax bútorokon újdonságnak számít a beépített USB töltő port, aminek segítségével nappali kanapéján pihenés közben tölthetjük a mobiltelefonunkat, táblagépünket.
Motoros relax kanapé kapcsoló USB aljzattal
Motoros relax kanapé kapcsoló USB aljzattal

Fekvő helyzetig dönthető háttámlás kanapé

A fekvő helyzetig dönthető TV fotelek szundikálásra csábító kényelmet biztosítanak. A relax ülőgarnitúra 2 személyes  kanapéja is készülhet fekvő helyzetig dönthető háttámlás mozgató mechanizmussal.
Ha a kanapénak nincs egyéb relax funkciója, Pl. hintázás, akkor általában fal mellé állítható relax mechanizmussal készül. A háttámla döntésekor a mozgató mechanizmus az ülést csúsztatja előre, a háttámla hátsó éle gyakorlatilag függőleges síkban mozog. A megoldás azt eredményezi, hogy a kanapét a faltól csupán 10 - 20 cm távolságra lehet állítani.
A vásárolható termékek választéka lehetővé teszi, hogy a fekvő helyzetig dönthető háttámlás relax kanapé kézi működtetésű mechanizmussal, vagy motoros mechanizmussal működjön.

Fekvő helyzetig dönthető kanapé - Gilmore
2 személyes relax kanapé - közel fekvő helyzetig dönthető - Gilmore