Relax fotel blog

Relax fotel választás: milyen méretű fotel optimális a számomra?

Relax fotel választás: milyen méretű fotel optimális a számomra?

A szakértők véleménye szerint nem létezik olyan univerzális fotel, amely mindenkinek, bármely funkcióra (beszélgetés, olvasás, TV nézés, szundikálás) ideális lenne.
Az optimális, ergonómikus fotel az adott személy adottságaihoz és leggyakoribb használati módokhoz kell, hogy illeszkedjen.

Mikor munka után leülünk pihenni, fontos, hogy a pihenésre használt fotel a test megnyugvását, az izmok ellazítását, a relaxálást szolgálja.

A megfelelően kialakított és beállított fotel csökkenti a gerincoszlopra nehezedő terhelést, javítja a lábak vérkeringését.

Fotel felemelt lábtartóval

Általában a nappaliban egy - egy családtag napról napra ugyanazt az ülőalkalmatosságot, általában fotelt használja.
Ha pedig általában egy használója van a fotelnek, akkor megengedhető, hogy a fotelt úgy válasszuk meg, hogy a legjobban alkalmazkodjon a használója testi adottságaihoz.

Tekintsük át a fotelek jellemző méreteit, amelyek célszerű, hogy alkalmazkodjanak az Ön testi adottságaihoz.

Háttámla magassága és alakja

Deréktámasz
Az ergonómiailag helyesen formázott háttámla a gerincoszlop természetes hajlatát kell, hogy kövesse.
Nagyon lényeges a háttámla deréktáji szakasza, itt a hátnak erős, biztos támaszra kell találnia. Ezen követelmény szempontjából fontos paraméter a fotel háttámla magassága, mivel az alacsonyabb háttámla az ülésfelülethez képest viszonylag alacsonyabban, a magas háttámla viszont magasabb pozícióban fogja az Ön derekát megtámasztani.

Fejtámla
A fejtámasz biztosítja a fej megtámasztását és a gerincoszlop nyaki részének tehermentesítését. Megfelelő magassági pozícióban kell, hogy az Ön fejét megtámassza. A h
áttámla magassága a fejtámla megfelelőségét is befolyásolja.
Ha a fotel háttámlája nem elég magas, mikor a háttámlát hátradöntjük, pihenni hátradőlünk a fotelben, a túl alacsony háttámla nem támasztja a fejet, fárasztó megfeszülésre készteti a nyakizmokat.
Ha a fotel háttámlája túl magas, mikor a fotelben hátradőlünk, a fejet a háttámla előre nyomja, felesleges feszültségnek kitéve meggörbíti a gerincet.

A testmagassághoz optimális háttámla magasságú fotelt célszerű választani.
Az általunk kínált legalacsonyabb fotel háttámlája 100 cm magas, a legmagasabb fotel háttámlája 130 cm.

TV fotelek háttámla magassága

Mivel még az azonos magasságú emberek gerincoszlop alakjában is vannak eltérések, ezért a legkényelmesebb háttámlájú fotel kiválasztása érdekében célszerű a Bemutatóteremben több fotel kényelmét kipróbálni.
Az egyes modellek dizájnja eltérő, más - és más magasságban domborul határozottabban a párnázata, más és más keménységű a derekat támasztó párna illetve a fejtámla párna.

Viszonylag univerzálisabb megoldást kínálnak a motorosan állítható deréktámasszal és motorosan billenthető fejtámlával rendelkező amerikai gyártású wellness fotelek. 

Állítható deréktámasz
Az amerikai fotelek választékában két évvel ezelőtt jelentek meg azok a
 motoros relax fotelek, amelyekben a deréktámasz megfelelő magassága egy kis elektromos motor segítségével fokozatmentesen beállítható.
A legújabb wellness fotelekben légpárnás deréktámasz javítja a kényelmet. A deréktámasz beállítását egy kis motoros légkompresszorral felfúvott párnák végzik. A légpárnás deréktámasz előnye a mechanikusan állíthatóhoz képest, hogy ergonomikusabb háttámlát formáz, valamint a légpárna rugalmasságával tovább javítja a kényelmet.

Állítható fejtámla
A JÓBARÁTOK wellness fotelek jelentősen tovább fejlesztett motoros TV fotelek. A wellness fotelekben a deréktámasz és a fejtámla a háttámlához képes egy - egy kis elektromos motor segítségével mozgatható, beállítható.
Ha valaki a fotelben olvas, a megemelt fejtámla jobban támasztja a fejét. Viszont ha valaki relaxálni szeretne, a számára a fejtámla alaphelyzete a kedvezőbb.
Ha a fotel háttámláját a pihentető közel vízszintes pozícióig ledöntjük, a térd fölött már nem látjuk a szokásos magasságban elhelyezett TV képernyőjét - ekkor a fejtámla megemelésével a fekvő helyzetet megőrizve ismét láthatjuk a képernyőt. 

Wellness fotel megemelt fejtámlával - Palmer

Motoros fejtámla állítás - Palmer fotel

Ülés szélessége

Mind a vékonyabb, mind a teltebb testalkat esetén érezheti azt az ember, hogy a fotel nem kényelmes.
A vékonyabb testalkathoz a kisebb ülés szélességgel rendelkező relax fotelek jobban illeszkednek.
Akkor igazán kényelmes egy fotel, ha illik rá a szolgenünk: "Az érzés körül ölel".
A legkeskenyebb üléssel a Gilmore fotel rendelkezik: 42 cm
A legszélesebb üléssel a Malone XXL TV fotel bír: 67 cm

Ülés szélessége

Ülés mélysége

Fontos, hogy mikor a fotelbe leül, a háttámla támassza meg a derekát és az ülés elülső széle éppen csak érintse a térdhajlatát.

Fotel ülés mélysége

A megfelelő ülés mélység gyakorlatilag egyezik a comb hosszával. Megfelelő az ülés mélysége, ha mikor a háttámláig beülünk az ülésbe, a térdhajlat és a lábszár hátsó oldala éppen nem éri el az ülés elülső szélét, hogy elkerüljük a térdhajlatban futó erek és idegek leszorítását.
A legrövidebb üléssel a Patriot felállást segítő fotel rendelkezik: 48 cm
A legmélyebb ülést a Voyager fekvő foteleken találja: 62 cm

Ülés magassága

A relax fotelek ülése a megszokottakhoz képest általában magasabb, mert az ülés alatt el kell helyezni egy acél szerkezetet, a relax mechanizmust. A relax fotelek kényelmét kevéssé befolyásolja az ülésmagasság, mert a leggyakrabban használt TV néző pozícióban megemeljük a lábtartót és kissé hátradöntjük a háttámlát és ekkor már az ülés magasság nem befolyásolja a fotel kényelmét.
A legalacsonyabb üléssel a Preston relax fotel rendelkezik: 44 cm
A legmagasabb ülésű fotel a Malone XXL TV fotel: 58 cm

Ülés magassága

Karfa magassága

Az ülés kényelméhez hozzájárulhogy mennyire kényelmesen támasztja meg a fotel karfája a pihentetni rátett karunkat..

Karfa magassága


A kényelem szempontjából ténylegesen az számít, hogy milyen magasan van a karfa az ülésfelülettől.
Azaz:  kényelmi karfa magasság = karfa magasság - ülés magasság

 

Adatok táblázata

A fotelek oldalain alul találhatók az adatok.

Termék adatok táblázat

A TV fotelek listáját a honlapon a kategória oldalakon méret szerint is szűrheti.
Ha a foteleket számítógépen nézi, a méret szűrők beállítható csúszkáit az oldal bal oldalán találja.
Ha a foteleket mobiltelefonon tekinti át, a szűrőt az oldal tetején található tölcsér ikonra kattintva indíthatja el.

Fotelek kiválasztásához szűrő